Het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is een gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het maakt deel uit van de Sudeten. Het gebergte dankt zijn naam aan volgens de verhalen daar wonende reus Rübezahl
De hoogste berg is de Sněžka gelegen in Tsjechië. Deze is 1603 meter boven zeeniveau. De rivier Elbe begint als een klein beekje in het Reuzengebergte aan de Tsjechische zijde. De noordzijde levert zijn water aan de Bobr die in de Oder uitmondt. Zo kan het Reuzengebergte gezien worden als waterscheiding tussen de Noordzee en de Baltische zee. Het is het kleinste hooggebergte van Europa met een zeer extreem klimaat. Dit wordt veroorzaakt doordat het land- en het zeeklimaat het hooggebergte vaak gelijktijdig beïnvloeden. Zelfs de boomgrens ligt hier aanmerkelijk lager dan in de Alpen. De vegetatie op de toppen wordt gekenmerkt door een alpine en subalpine vegetatie. Grote delen van het Reuzengebergte zijn onderdeel van het Krkonoskí Narodní Park, waarvan het hoofdkantoor in Vrchlabí gevestigd is. Sinds het einde van de jaren negentig is met name het Tsjechische gedeelte steeds bekender geworden onder westerse toeristen. In de winter is het een populair wintersportgebied en in de zomer komen mensen vanwege de natuur. Zo zijn de kale granieten toppen van de vele bergen imposant. De meeste formaties hebben een eigen, toepasselijke naam.
Belangrijke plaatsen in het Reuzengebergte zijn Karpacz, Szklarska Poręba (Polen), Špindlerův Mlýn, Trutnov, Vrchlabí en Harrachov (Tsjechië)