Zuid-Boheemse Regio (Jihoeský)

 

De hoofdstad van de regio is České Budějovice en ligt op de plaats waar De Moldau en de Malše samenkomen.

 

 

Het oude centrum is gebouwd rondom het grote vierkante marktplein (zie foto). De reusachtige Samson fontein neemt een prominente plaats in en wordt geflankeerd door waterspuwende draken.Er is een dominicanenklooster van 1265, een gotische Mariakerk, de Sint-Nicolaaskathedraal en ten zuiden van de deze kathedraal staat de Sint-Annakerk.

Informatiecentrum: Nam Premysla Otokara 11 C1.

 


Niet ver van České Budějovice staat het sprookjeskasteel Hluboká, ook wel de witte parel van Bohemen genoemd. Het kasteel heeft 144 vertrekken en een dertigtal zijn voor het publiek geopend. Er is een bibliotheek met 12.000 boeken.

 

De kuurbadplaatsen Třeboň, Bechyně en Vráž zijn druk bezocht.

Zuid-Bohemen en de architectuur
In de monumentenlijst van de UNESCO zijn ingeschreven Český Krumlov met zijn kasteelcomplex, waar binnen zich een barokke schouwburg en een natuurlijk amfitheater bevindt.
Het dorp Holašovice, de parel van de Zuid-Boheemse boerenbarok. De burchten van Rožmberk, Nové Hrady, de kastelen Český Krumlov, Třeboň, Červená Lhota, de forten Žumberk, Cuknštejn, de ruïnes Dívčí Kámen, Helfenburk, Zuidboheemse boerenbarok: Blata, Holašovice, de Cisterciënzer kloosters te Vyšší Brod en Zlatá Koruna, maar ook de stedencentra van České Budějovice, Český Krumlov, Třebon, Jindřichův Hradec, Písek of de Hussietische stad Tábor.

 

De provincie hoofdstad České Budějovice telt 625.000 inwoners.