Zuid-Moravische Regio

Brno is de hoofdstad van Jihomoravský kraj.

 

 

Brno is de op één na grootste stad van Tsjechië en heeft in 1642 Olomouc opgevolgd als hoofdstad van Moravië. De Kelten stichtten een nederzetting die de naam Brynn droeg. De Slaven hebben deze naam in de 6e eeuw in Brno veranderd.
In het noorden van de stad ligt de Sint-Thomaskerk, deze kerk werd in 1350 gesticht. Het mooiste voorbeeld van Gotische bouwkunst is de Sint-Jacobskerk uit de eerste helft van de 16e eeuw. Natuurlijk ontbreken de musea niet. Er is o.a. een Volkenkundig museum, gevestigd in een oud instituut voor adellijke dames. Het bisschoppelijk paleis is  samen met het voormalige Dietrichŝtejnpaleis omgebouwd tot het Moravisch museum.

 

Het oude raadhuis is van de 14 eeuw. De poort heeft vijf siertorentjes.
Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over de gehele stad.

Informatie kunt u krijgen op het stadhuis, Radbická 8.

 

 

Zuidmoravië
De wijnbouw vormt een belangrijk gedeelte van Zuidmoravië. Hier komen de Rieslingen, Veltlinern, Frankovkas en Laurentius-wijnen vandaan. Zuidmoravië heeft naast de regionale en plaatselijke fietspaden ook het unieke wijnfietspad.

 

Ontdek de orchideeënhooilanden van Bílé Karpaty en het Pálava-gebergte.
Leer de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking kennen. In deze streek vindt u mooie natuurlandschappen, historische kastelen en burchten, de karstgrotten in kalksteen, archeologische vindplaatsen, kerken en synagogen, historische slagvelden, traditionele folklorefeesten en ook watervlaktes voor het zwemmen.

 

De hoofdstad is Brno en heeft 390.000 inwoners.