West-Bohemen

De hoofdstad is Karlovy Vary, (Karlsbad).
In de regio Karlovy Vary liggen de Okresy (districten) Cheb, Karlovy Vary en Sokolov.
De provincie Karlovy Vary ligt in het uiterste noord-westen van het land. Karlovy Vary heeft een wereldberoemd kuuroord. Vele duizenden toeristen bezoeken jaarlijks deze provincie en haar gelijknamige hoofdstad vanwege de beroemde mineraalbronnen en kuuroorden. Het eerste officiële kuurbad werd in 1508 geopend en sinds die tijd zijn er nog velen bijgekomen. Vooral in de 18e en 19e eeuw was Karovy Vary populair onder koningen, keizers, wetenschappers en schilders. Aristocraten uit de hele wereld troffen elkaar hier, tsaar Peter de Grote, de Pruisische koning Frederik I, Keizerin Maria Theresia, Keizer Karel IV en Keizer Josef II waren regelmatige kuurgasten. Ook de artistieke en intellectuele wereld liet zich niet onbetuigd. Goethe, Schiller, Bach, Chopin, Mozart, Beethoven, Brahms en andere beroemdheden lieten zich hier graag zien en behandelen. Na de ‘fluwelen revolutie’ in 1989 is Karlsbad gerestaureerd en ziet er weer even florissant uit als in vervlogen jaren. Schitterende oude gebouwen, sfeervolle parken en wandelpromenades en prima hotels, waar men nog steeds de beroemde kuren kan volgen. De ingrediëten voor een kuur in Karlsbad zijn het mineraalwater en de moor, eventueel gecombineerd met een drinkkuur. Behandeld worden o.a. spier- en gewrichtsklachten alsmede storingen in de spijsvertering en stofwisseling.
Zie de link “kuuroorden” op onze site.
Het kuuroord Mariánské Láznê (Marienbad) is de grootste tuinstad van Tsjechië.
Veel beroemdheden en hooggeplaatste adellijken kwamen in Marienbad, zoals de Engelse koning Edward VI en de componisten Wagner, Liszt, Weber en Chopin. Ook de schrijver Wolfgang van Goethe was een geziene gast.Rond 1822 ontmoette de 73 jarige Goethe hier zijn laatste liefde Ulrike von Levetzow. Hij mocht echter niet met haar trouwen.
De Boheemse badplaats Jáchymov staat ook bekend als kuuroord. Het kuuroord staat ondermeer bekend om zijn radioactieve water. In 1878 werd door het beroemde echtpaar Curie de aanwezigheid van radium in de uraniumerts van een nabijgelegen mijn aangetoond. In 1906 werd Jáchymov het eerste kuuroord ter wereld met radiumhoudend water. Een paar kilometer ten zuiden van Karlovy Vary ligt Loket. Loket ligt tussen uitgestrekte bossen en wordt ingesloten door een lus in de rivier de Ohře.
Cheb ligt aan de rivier de Ohře. Van de 8e tot de 12e eeuw was Cheb een Slavische nederzetting. Daarna kwamen er Duitse kolonisten naar de streek.
Er is veel geschiedenis te vinden in Cheb en de vele kerken en bezienswaardigheden getuigen daarvan.
Hoofdstad Karlsbad, aantal inwoners in deze provincie plm. 304.644 (2006) waarvan in Karlsbad: ca. 52.000