Piestany

Kuuroord Piešťany

 

Het Slowaakse kuuroord Piešťany met zijn lange traditie van behandeling en met zijn internationale reputatie, is het meest bekende Slowaakse kuuroord voor de behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat, kwalen van het zenuwenstelsel, revalidatie van verwondingen en orthopedische operaties. Het is vooral een Europees kuuroord dat reumatische aandoeningen behandeld. Het is bekend om zijn excellente medische zorg en positieve kuureffecten en resultaten.  Meer dan 45.000 gasten uit de hele wereld zoals: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, Polen, Tsjechië, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Israël, Saudi-arabia, Koeweit, etc. komen jaarlijks naar Piešťany.

Spa Piešťany is gelegen in het zuidwestelijk deel van de Slowaakse republiek onderaan de heuvels van Považský Inovec in het dal van de  rivier Váh en  het Sĺňava meer, 80 km van Bratislava, de hoofdstad van Slowakije.

 

 

 

 

Het kuuroord Piešťany is gelegen in de omgeving van de schitterende parken  op het Kuureiland. Aan de rechter oever van de rivier de stad met zijn 35.000 inwoners, het winkelgedeelte en de  hotels, cafés, verscheidene opvallende kuurgebouwen, een uitgebreid park en sportvelden en speelterreinen.

 

 

Belangrijkste geneeskrachtige items:

De belangrijkste natuurlijke geneeskrachtige materialen gebruikt in het kuuroord van Piešťany zijn:

  •  thermaal mineraal water met een hoge concentratie van zwavel (water temperatuur:
    67 – 69 °C,  grote concentratie van mineralen).
  •  Zwavelhoudende, thermale modder, dat van de hoogste kwaliteit en de hoogste concentratie “peloiden” uit  de wereld bevat. Deze “peloiden”hebben net als radon een ontstekingsremmende en pijnverzachtende werking.
  •  Alle andere behandelingen die de beweeglijkheid van mensen vergroten zoals massages, gymnastiek in bad en in de oefenzaal etc.

 

Medische indicaties:

·        Reumatische aandoeningen zoals artritis, jicht etc.

·        Bechterew

·        Fibromyalagie

·        Ziekten van het zenuwstelsel

·        Revalidatie van verwondingen en orthopedische operaties

Contra-indicaties

·        Hartkwalen

·        Zware longproblemen.

 

Geschiedenis

De eerste geschreven berichten over Piešťany stammen uit het jaar
1111, belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van Piešťany Spa
liggen in de periode tussen de 14e tot de 16e eeuw.

De naam van de stad Piešťany komt van het Latijnse woord piscina,  dat vertaald kan worden als een plaats voor behandeling gelegen boven de warme minerale bronnen.

 

Aan het eind van de 19e eeuw maakte de familie Winter van Piešťany een modern en comfortabel internationaal kuuroord. Deze beslissende periode in de ontwikkeling van Piešťany tot kuuroord is nauw verbonden met deze familie. Aan het begin van de 20e eeuw werden het kuurhotel Thermia Palace en  badhuis Irma gebouwd.

 

 

Op de foto het Napoleon badhuis in 1928.