Plzen (PlzeHský kraj)

 

Plzen (Pilsen)

 

Het centrum van deze streek is de stad Plzeň (Pilsen), een economische, culturele en maatschappelijke metropool van West-Bohemen.  Plzen heeft ongeveer 200.00 inwoners en werd in de 13e eeuw gesticht.

 

pilsen

Na Praag is Plzen de grootste stad van Bohemen.  De omgeving van Pilsen  ligt in de stroomgebieden van vier samenlopende rivieren en er is daardoor een ontmoetingsplaats ontstaan voor de Europese handel- en cultuurinvloeden.
Pilsen  heeft haar bekendheid vooral te danken aan Plzeňský Prazdroj, het blonde bier dat in zoveel landen navolging heeft gevonden. In 1295 gaf koning Václav II een aantal inwoners van de stad het recht bier te brouwen. In het biermuseum, Pivovarské Muzeum,  kunt u de geschiedenis van het bier beleven (zie foto).

 

 

 

 

Er is meer teimage038 zien in Pilsen dan alleen het biermuseum.
De bezienswaardigheden zijn o.a.:
een watertoren, een kunstgalerie, het beeld van Johannes Nepomuk, de Sint-Barthomeuskathedraal en het West-Boheemse Museum.

 

 

De derde  grootste synagoge ter wereld te Pilsen werd op de grens van de historische stad in het jaar 1892 gebouwd. Het bouwwerk heeft twee torens en oriëntale elementen. Vandaag worden in de synagoge naast regelmatige godsdiensten ook concerten georganiseerd, die van de bijzondere akoestiek en betoverende sfeer van de plaats gebruik maken.

 

Het informatiecentrum: Nám. Republiky 41.

 

In de streek van Pilsen kunnen wij de kastelen en kasteeltjes zien in harmonie met het landschap.