Centraal-Boheemse Regio (StYedoeský kraj)

De hoofdstad is Praag. Praag vormt een bestuurlijke regio op zich, maar de administratie van Midden-Bohemen bevindt zich in die stad.
Karlštejn, ongeveer 25 km ten zuidwesten van Praag, is wellicht de bekendste plaats met de gelijknamige burcht en een van de grootste trekpleisters van Bohemen.
Karel IV  heeft in 1348 en 1357 opdracht gegeven voor de bouw van dit kasteel.

 

De bouwmeesters zijn Peter Parler (bekend van de Sint-Vituskathedraal in Praag) en Matthias van Arras.
Er zijn vier kapellen in de burcht te vinden. De Heilige-Kruiskapel is overweldigend en letterlijk het hoogtepunt van dit kasteel.
In het natuurgebied rond het dorp is het ook nog prachtig wandelen.

 

Ten zuiden van Praag wordt het land snel heuvelachtiger en bosrijker. Tussen Krivoklatsko en de Moldau (Vltava) strekken zich de beboste bergkammen van Brdy (Brdske Hrebeny) tot ca. 860 m hoog) uit van Pribram tot aan de stadrand van Praag. De Heilige Berg boven de stad Příbram werd een bekende bedevaartsplaats in Midden Europa en is ook één van de meest waardevolle bouwwerken van de vroege Tsjechische Barok.

 

Het wapen van Příbram laat het
Klooster van de Heilige Berg zien.
In de Cesky kras (Tsjechische karst, een beschermd landschap met kalkrotsen) zoekt de rivier de Berounka zich een weg door een sprookjesachtig heuvellandschap.

 

Hier vindt u ook de druipsteengrotten van Koneprusy, die voor het publiek toegankelijk zijn. Het Berounkadal is beslist een dagtocht waard. Langs de rivier ligt niet alleen het bovengenoemde kasteel Karlstejn, verder stroomopwaarts vindt u de bijna net zo bekende burcht Krivoklat. Rond dit laatste kasteel ligt een tweede waardevol natuurgebied, het Krivoklatsko heuvelland (tot 500 m), dat door de UNESCO vanwege zijn unieke, oorspronkelijke flora en fauna tot beschermde biosfeer uitgeroepen is. Hier kunt u genieten van een onbedorven landschap van gemengde bossen en diepe dalen met beekjes en riviertjes. Zowel in de Cesky kras als in het Krivoklatsko heuvelland vindt u een uitgebreid net van wandelroutes.
Ook in het Sazava-gebied vele pittoresque dorpjes en vele grote monumenten langs de rivier: de kastelen Tynec nad Sazavou, het in 1032 gestichte klooster in Sazava (nationaal monument), etc. Maar  ook in de omliggende bossen kan men zo maar op een prachtig jachtslot stuiten, bijv. het slot Konopiste. Voor de watersporters zijn er twee populaire stuwmeren in de Moldau (Vltava): het meer van Slapy, dat in het weekend door veel Pragenaars bezocht wordt en meer zuidelijk (70 km van Praag) het Orlik-meer. Ook het gezellige, oude en monumentale stadje Tabor is de moeite van een bezoek zeker waard.